Till Sveriges utrikesminister Ann Linde

Till Sveriges utrikesminister Ann Linde

Hej, Ann!

Du har delat ett inlägg i Twitter som drog mitt intresse: ”Bekymrad över våldet mellan Armenien och Azerbajdzjan. Omedelbart behov av nedtrappning”. Du angav även att du senare i veckan kommer att diskutera situationen med dina kollegor i Azerbajdzjan och Armenien och verka för en fredlig lösning.

Det är mycket viktigt att du inte är overksam i denna fråga och jag uppskattar verkligen ditt initiativ. Jag bestämde mig för att skriva till dig när jag gång efter gång fick nyheter om att det är barnen som dör. Senast var det ett bostadshus som blev bombarderat av den armeniska armén och 13- och 14-åriga syskonen Fidan Gurbanova och Shahriyar Gurbanov dog med sin familj i Naftalan i Azerbajdzjan.

Nu ska du i veckan diskutera konflikten i Nagorno-Karabach. Jag vill påminna om att Sverige är en av medlemsländerna i OSSE Minskgruppen som bildades år 1992 för att uppmuntra en fredlig förhandlingslösning av konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien över Nagorno-Karabakh. Det har redan gått 28 år utan resultat. Tyvärr! Jag tycker att Sverige har också ansvar i att på något sätt hitta en lösning i den här konflikten. Därför bestämde jag mig för att uppmärksamma dig på det.

Att sätta stopp på den här striden kommer inte att lösa konflikten utan bara frysa den tillfälligt, tills det uppstår en ny strid. Armenien har bidragit till att konflikten förblev olöst och tog inte ansvar under fredliga förhandlingar och har därmed skapat oundvikliga orsaker till strider.

Jag vill även påminna om att FN:s säkerhetsråd kräver omedelbart, fullständigt och ovillkorligt tillbakadragande av den armeniska armen från Azerbajdzjans territorium enligt resolutionerna 822, 853, 874, 884. Det är också den enda lösningen till den här konflikten. Även Europarådets parlamentariska församling har antagit resolutioner om att armeniska armen måste lämna Azerbajdzjans territorium.

Jag tror att du också kan kräva av din armeniska kollega att hans land följer dessa internationella uppmaningar om omedelbart, fullständigt och ovillkorligt tillbakadragande av armeniska armen från Azerbajdzjans territorium.

Sverige är ett land som är känt för sin neutralitet och insatser för freden i världen. Därför vill jag verkligen tro på att Sverige nu kommer att lägga fram en lösning som bidrar till ett fredligt och rättvist resultat.

Med vänliga hälsningar,

Vahid Qazi

Författare, journalist

Till Sveriges utrikesminister Ann Linde” üçün 2 cavab

  1. Nagorno Karabakh är enklaven som tillhör Azerbajdzjan . I åratal har armenier levt där med azerbajdzjanska folket. Men efter Sovjet unionens sönderfall och Azerbajdzjans vilja att bli självständiga stat ogillades av rysska diktaturiska regeringen och tillsammans med Armenien ockuperades provinsen Nagorno Karabax och 8 närliggande städer med tillhörande byar. Civil folk mördades och dem som kunde flydde massakern.27 år har gått sedan dess o Armenien vägrar lämna tillbaka olaglig ockuperade del av mitt land. Nu har tålamodet tagit slut. Azerbajdzjan har all rätt att strida och ta tillbaka som är vårt.

Bir cavab yazın

Sistemə daxil olmaq üçün məlumatlarınızı daxil edin və ya ikonlardan birinə tıklayın:

WordPress.com Loqosu

WordPress.com hesabınızdan istifadə edərək şərh edirsinz. Çıxış /  Dəyişdir )

Twitter rəsmi

Twitter hesabınızdan istifadə edərək şərh edirsinz. Çıxış /  Dəyişdir )

Facebook fotosu

Facebook hesabınızdan istifadə edərək şərh edirsinz. Çıxış /  Dəyişdir )

%s qoşulma