Om författaren

qayiq yariwmasi

Vahid Qazi är en azerbajdzjansk journalist och författare som har bott i Sverige i nästan 7 år.

1992 tog han sin journalistexamen vid Bakus statliga universitet. I Sverige har han studerat svenska för invandrare (SFI) under 2014.

Sedan 1990 har han arbetat på flera tidningar, inom azerbajdzjanska presidentadministrationen och på presscentrum för det politiska partiet Musavat.

Från 1995 till 2012 var han ordförande och projektledare för Centret för pluralism “Inam”. Under den perioden deltog han vid konferenser i ett flertal länder, särskilt i forna Sovjetunionen. Vahid Qazi höll seminarier och föreläsningar om mänskliga rättigheter, civilsamhället, fria och rättvisa val.

Vid val i länder som Azerbajdzjan, Kirgizistan, Georgien, Vitryssland och Ukraina, deltog han som observatör och blev ögonvittne till Rosenrevolutionen i Georgien 2003, Orangea revolutionen i Ukraina 2004 samt Tulpanrevolutionen i Kirgizistan 2005.

Han har deltagit i internationella biståndsprogram för aktivister och dissidenter i Kuba, Uzbekistan och Vitryssland.

Under olika perioder har han varit chefredaktör för demokratiska tidskrifter som III Sektorn, Fri Vilja och Civilsamhället.

Vahid Qazi har skrivit böckerna ”Chamayra: Anteckningar om Kuba”, ”Democracy stories”, ”Själens stad” och ”Chol Qala” på azerbajdzjanska, ”Ozonmänniskor” och “Baseball på schackbrädan” på ryska och ”Hyresgäster” på svenska.

“Trots att jag är medlem i azerbajdzjanska och svenska författarförbunden ser jag mig inte som en författare, snarare som en person som emellanåt skriver om tankar och känslor som det är svårt att inte skriva om”, säger han.

De flesta av artiklarna på hans blogg är skrivna på azerbajdzjanska, men det finns även artiklar på ryska, svenska och engelska. Flera är översatta till ukrainska, lettiska, polska och turkiska.

Bir cavab yazın

Sistemə daxil olmaq üçün məlumatlarınızı daxil edin və ya ikonlardan birinə tıklayın:

WordPress.com Loqosu

WordPress.com hesabınızdan istifadə edərək şərh edirsinz. Çıxış /  Dəyişdir )

Google foto

Google hesabınızdan istifadə edərək şərh edirsinz. Çıxış /  Dəyişdir )

Twitter rəsmi

Twitter hesabınızdan istifadə edərək şərh edirsinz. Çıxış /  Dəyişdir )

Facebook fotosu

Facebook hesabınızdan istifadə edərək şərh edirsinz. Çıxış /  Dəyişdir )

%s qoşulma